TECHNISCHE INFO


Algemeen

Vocht en hout

Wanneer is mijn hout uitgewerkt

De werking van een houten vloer is niet afhankelijk van leeftijd. de werking wordt benvloed door de opname en afgifte van vocht aan de omgeving. Zolang de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte schommelt zal de vloer krimpen of uitzetten. een houten is dus nooit uitgewerkt. Uiteraard is de mate van werking afhankelijk van het gebruikte vloersysteem, en type houtsoort.

Hoe houd ik mijn luchtvochtigheid op pijl?

Luchtbevochtiger Parketvloeren worden af fabriek teruggedroogd tot een vochtpercentage van 7-9%. Dit houtvocht percentage is in hetzelfde als een luchtvochtigheid van 50% - 60%. Bij een verandering in luchtvochtigheid zal het ook het houtvocht percentage veranderen. Waardoor het hout zal krimpen of uitzetten. U kunt zich voorstellen dat eenzijdige verwarming van de onderkant van de vloer het hout vanaf de onderkant uitdroogt. Om het evenwicht te behouden, waardoor geen (of minder) krimpnaden kunnen ontstaan, is het verstandig dit middels een luchtbevochtiger te regelen.

Wat is een goede luchtvochtigheid?

De basis van het onderhoud van uw vloer begint met het goed bewaken van de luchtvochtigheid. Lucht bevat vocht in de vorm van waterdamp. De relatieve luchtvochtigheid drukt in procenten uit hoeveel waterdamp zich in de lucht bevindt. Een gezonde relatieve luchtvochtigheid bedraagt 50 60 procent. De hoeveelheid waterdamp die lucht normaliter bevat, hangt onder meer af van de temperatuur. Hoe kouder het is, hoe minder waterdamp er in de lucht kan zitten. Vooral in de winter is de luchtvochtigheid binnenshuis te laag, soms amper 30 procent. Dit is te laag voor uw parketvloer. Op korte termijn kan droge lucht lijden tot pijnlijke en tranende ogen en hoofdpijn.

Hoe meet ik de luchtvochtigheid?

Een thermometer hebben we allemaal in huis om de temperatuur te meten. Om de luchtvochtigheid te meten adviseren wij u een goed exemplaar Hygrometer aan te schaffen. Let er wel op dat u deze niet monteert aan de binnenzijde van een buitenmuur of in de buurt van een raam. Daar is de relatieve luchtvochtigheid immers hoger dan in de rest van het huis.

Vloerverwarming

1. IS PARKET TE COMBINEREN MET VLOERVERWARMING?

Ja, mits het parket hiertoe geschikt is, dan is het te combineren met vloerverwarming zowel als bijverwarming als hoofdverwarming.

2. ZIJN ALLE PARKETPRODUCTEN EVEN GESCHIKT OM OP VLOERVERWARMING TE PLAATSEN?

Niet alle parketproducten zijn geschikt. Heel belangrijk is de warmteweerstand. Hoe kleiner de warmteweerstand (Rc waarde) hoe beter. De warmte van de vloerverwarming wordt dan beter doorgegeven. WTH en ?t Saense Parkethuys houden standaard bij warmteopbrengst-berekeningen voor vloerverwarming in combinatie met parket een Rc-waarde van maximaal 0,13 m.K/W aan voor hoofdverwarming en maximaal 0,16 m K/W aan voor bijverwarming bij een aanvoertemperatuur van 40C. Tapisvloeren, bourgognevloeren, Multiplanken en lamelparket. blijven onder bovenstaande waarden (mits er gebruik wordt gemaakt van het juiste systeem) en zijn dus uitermate geschikt voor vloerverwarming.

3. MOET IK ALS TOCH NOG EEN OF MEERDERE RADIATOREN BIJPLAATSEN?

In de huidige woningbouw is dit door de goede isolatie meestal niet nodig, maar onze installateur rekent dit graag kosteloos en vrijblijvend voor u uit. Wanneer bekend is welk parket op de vloer komt kan installateur de Rc-waarde opzoeken en een zo nauwkeurig mogelijke berekening maken.

4. ALS IK EEN BESTAANDE TEGELVLOER HEB EN IK LEG HIEROVER PARKETVLOER, KOM IK DAN WARMTE TEKORT?

Meestal wel, u moet dan vaak een radiator bijplaatsen of wandverwarming toepassen. Ook dit is uit te rekenen, mits de gegevens van de reeds aanwezige vloerverwarmingsinstallatie nog voorhanden zijn.

5. MOET HET PARKET OP DE VLOER GELIJMD WORDEN?

Voor goede warmteoverdracht is dit het beste. Het is wel belangrijk dat de dekvloer vlak is om een goed contact tussen dekvloer en parket te verkrijgen. Spijkeren van parket kan niet i.v.m. het mogelijk beschadigen van de verwarmingsleidingen in de vloer. Na het voorstrijken van de ondervloer zal het parket door middel van een verlijming op de bestaande Anhydriet- en/of zandcementdekvloeren bevestigd moeten worden.

6. WAT IS HET OPSTOOKPROTOCOL NA HET PLAATSEN VAN DE PARKETVLOER?

Tijdens het plaatsen van de vloer dient de afwerkvloer tussen de 15 C tot 18 C te zijn (de temperatuur van het water is dan circa 20 graden). Deze temperatuur vervolgens 5 dagen na het leggen aanhouden, waarna een start kan worden gemaakt met het langzaam opvoeren van de temperatuur (5 C per dag) tot u de gewenste of maximaal toelaatbare instroomtemperatuur van het water van 40 C heeft bereikt. Is het stookseizoen voorbij, dan kunt u de temperatuur weer zeer geleidelijk afbouwen.

7. HOE ZIT HET MET DE GARANTIES?

De installateur geeft garantie op de vloerverwarming en ?t Saense Parkethuys geeft garantie op het parket. Hiervoor is het belangrijk om voor het kopen van het parket de voorwaarden, waaronder de garanties worden afgegeven, op elkaar af te stemmen. De berekening van de capaciteit moet hier dan op afgestemd worden. Desgewenst kunnen wij ook de vloerverwarming leveren, zodat de garantie compleet door ons kan worden afgegeven.

8. KAN IK OOK PARKET TOEPASSEN OP EEN VLOERVERWARMING DIE ALS KOELING DIENST DOET?

Dat kan, er moet echter de zekerheid bestaan dat er geen condens onder het parket kan ontstaan. Dit kan voorkomen worden met behulp van een condensvoeler, die de koelinstallatie uitschakelt.